Babeczki Mac’n’Cheese

Sztandarowe Amerykańskie danie, które tak naprawdę pochodzi z Francji.

Jednak to Amerykanie wynieśli to danie na szczyt dań poprawiających samopoczucie. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, tanie oraz sycące. Przez to dla niektórych jest to potrawa zbyt prosta dla ich wysublimowanego podniebienia. Jednak restauratorzy wyszli naprzeciw oczekiwaniom takich osób i stworzyli danie warte 195$, gdzie główne skrzypce gra prawie 2,5 kilogramowy homar, a sos zrobiony jest z mieszanki trzech, wyjątkowo drogich, serów. Ja Wam zaproponuję coś innego. Prostego, szybkiego i o wiele tańszego :)

_dsc6786


Składniki:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • półtora szklanki mleka,
  • 50 gramów kremowego serka,
  • 300 gramów startego sera cheddar, lub innego o mocnym, wyrazistym smaku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 250 gramów makaronu, ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu,
  • 1 jajko, roztrzepane.
  • posiekana pietruszka do dekoracji.

Nie wiesz jak przygotować te przepyszne babeczki? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!

dsc_0021

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply