Babeczki Mac’n’Cheese
Sztandarowe Amerykańskie danie, które tak naprawdę pochodzi z Francji.
Jednak to Amerykanie wynieśli to danie na szczyt dań poprawiających samopoczucie. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, tanie oraz sycące. Przez to dla niektórych jest to potrawa zbyt prosta dla ich wysublimowanego podniebienia. Jednak restauratorzy wyszli naprzeciw oczekiwaniom takich osób i stworzyli danie warte 195$, gdzie główne skrzypce gra prawie 2,5 kilogramowy homar, a sos zrobiony jest z mieszanki trzech, wyjątkowo drogich, serów. Ja Wam zaproponuję coś innego. Prostego, szybkiego i o wiele tańszego :)
Składniki:
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- półtora szklanki mleka,
- 50 gramów kremowego serka,
- 300 gramów startego sera cheddar, lub innego o mocnym, wyrazistym smaku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 250 gramów makaronu, ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu,
- 1 jajko, roztrzepane.
- posiekana pietruszka do dekoracji.
Nie wiesz jak przygotować te przepyszne babeczki? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!