Lubisz malować usta czerwoną szminką? Po przeczytaniu tego artykułu, już nigdy nie spojrzysz na nią tak samo!

Krwistoczerwona szminka była znakiem rozpoznawczym m.in. Marilyn Monroe, Marleny Dietrich czy Sophi Loren. Dzięki temu stała się jednym z atrybutów kobiecości i do dnia dzisiejszego jest uznawana za kwintesencję seksapilu.

Za intensywny, czerwony kolor pomadek czy cieni do powiek odpowiada naturalny ciemnoczerwony barwnik zwany koszenilą (kwas karminowy). Jest pozyskiwany z wysuszonych i zmielonych owadów, czerwców kaktusowych (Dactylopius coccus), żyjących głównie w Meksyku i części tropikalnej Ameryki Południowej. Pluskwiaki żywią się sokami owocowymi, żerując na kaktusach z rodzaju opuncji. Produkują kwas karminowy, aby odstraszyć drapieżniki.

Barwnik może być wyekstrahowany z ciała owada i jego jaj. Aby pozyskać kilogram koszenili, trzeba zmielić i zabić około 155 tys. owadów. Warto podkreślić, że dopuszczalne dzienne spożycie barwnika wynosi 5 mg/kg masy ciała.

pixabay.com

lipstick-478756_960_720

snopes.com

1

inhabitat.com

2

inhabitat.com

3

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : en.wikipedia.org

Reply