Batoniki śniadaniowe

Czy śniadania muszą być nudne? Nie!

Wystarczy zamienić tradycyjne kanapki, bądź jajecznicę, na pożywne i smaczne batoniki owsiane. I co najważniejsze, można je przygotować dzień wcześniej, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na dodatkową drzemkę.

Batoniki 1080px

Składniki:

  • 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka,
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 125 g mieszanki nasion słonecznika i pestek dyni,
  • 125 g niesolonych fistaszków,
  • 2 łyżeczki jagód goji,
  • 2 łyżeczki nasion chia.

Wykonanie:

https://youtu.be/P5Ab28NakGc

  1. Podgrzewamy przez 1 minutę zagęszczone mleko
  2. Mieszamy pozostałe składniki w misce (oprócz jagód goji i nasion chia)
  3. Dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy
  4. Wykładamy przygotowaną mieszankę do formy o wymiarach 23 x 33 cm (gdy używamy innej foremki niż silikonową to wykładamy ją papierem do pieczenia)
  5. Delikatnie wyrównujemy starając się nie ubijać zbytnio mieszanki
  6. Pieczemy przez 60 minut w 130°C
  7. Po upieczemu chłodzimy przez minium 30 minut i kroimy na 16 batoników.
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply