Batoniki śniadaniowe
Czy śniadania muszą być nudne? Nie!
Wystarczy zamienić tradycyjne kanapki, bądź jajecznicę, na pożywne i smaczne batoniki owsiane. I co najważniejsze, można je przygotować dzień wcześniej, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na dodatkową drzemkę.
Składniki:
- 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka,
- 75 g wiórków kokosowych,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 125 g mieszanki nasion słonecznika i pestek dyni,
- 125 g niesolonych fistaszków,
- 2 łyżeczki jagód goji,
- 2 łyżeczki nasion chia.
Wykonanie:
- Podgrzewamy przez 1 minutę zagęszczone mleko
- Mieszamy pozostałe składniki w misce (oprócz jagód goji i nasion chia)
- Dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy
- Wykładamy przygotowaną mieszankę do formy o wymiarach 23 x 33 cm (gdy używamy innej foremki niż silikonową to wykładamy ją papierem do pieczenia)
- Delikatnie wyrównujemy starając się nie ubijać zbytnio mieszanki
- Pieczemy przez 60 minut w 130°C
- Po upieczemu chłodzimy przez minium 30 minut i kroimy na 16 batoników.