Trzymasz jajka na drzwiach od lodówki? Popełniasz ogromny błąd, który może cię sporo kosztować!

Ciągle jesteśmy zasypywani informacjami o niezdrowej żywności i czynnikach, które powodują, że robi się jeszcze bardziej niekorzystna dla zdrowia.

Gdyby ufać wszystkim tym informacjom, niczego nie włożylibyśmy do ust w obawie przed zatruciem czy chorobą nowotworową. Nie napilibyśmy się nawet wody, bo zawarte w plastiku szkodliwe substancje przenikają do niej i mogą wywoływać szereg paskudnych chorób. Niektóre straszne informacje są jednak sprawdzone, a ich wiarygodność potwierdzają szczegółowe badania.

Producenci lodówek przygotowali specjalne miejsce do przechowywania jajek. Sugerują, aby przetrzymywać je na drzwiach lodówek. Stworzyli do tego celu nawet specjalne pojemniki z wydrążonymi otworkami na jajka. Ludzie od lat je tam przechowują, nie wiedząc, że to wcale nie najlepsze miejsce na tego typu produkty. Wszystko przez temperaturę, która jest wyższa niż w pozostałych częściach lodówki.

Dzieje się tak na skutek ciągłego otwierania i zamykania drzwi. Wszystko, co znajduje się na drzwiach, szybciej się nagrzewa, a jajka są bardzo wrażliwe na zmieniające się temperatury. Szybciej się psują i mogą powodować szereg przykrych dolegliwości takich jak biegunki, ból brzucha, a nawet zarażeniem salmonellą. Zaleca się, aby przetrzymywać je w stałej temperaturze nie wyższej niż 20 stopni Celsjusza.

Najlepiej nadaje się do tego środkowa półka lodówki. Wyższe temperatury sprzyjają namnażaniu i rozprzestrzenianiu się bakterii. Jajka powinno się trzymać z dala od mięs oraz mocno aromantycznych produktów bowiem porowata skorupka dość dobrze wchłania wszelkie zapachy. Drzwi lodówki lepiej zagospodarować innymi produktami. Można przechowywać tam soki, majonezy czy ketchupy.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : myilifestyle.com, goodhousekeeping.co.uk

Reply