Trzymasz jajka na drzwiach od lodówki? Popełniasz ogromny błąd, który może cię sporo kosztować!
Ciągle jesteśmy zasypywani informacjami o niezdrowej żywności i czynnikach, które powodują, że robi się jeszcze bardziej niekorzystna dla zdrowia.
Gdyby ufać wszystkim tym informacjom, niczego nie włożylibyśmy do ust w obawie przed zatruciem czy chorobą nowotworową. Nie napilibyśmy się nawet wody, bo zawarte w plastiku szkodliwe substancje przenikają do niej i mogą wywoływać szereg paskudnych chorób. Niektóre straszne informacje są jednak sprawdzone, a ich wiarygodność potwierdzają szczegółowe badania.
Producenci lodówek przygotowali specjalne miejsce do przechowywania jajek. Sugerują, aby przetrzymywać je na drzwiach lodówek. Stworzyli do tego celu nawet specjalne pojemniki z wydrążonymi otworkami na jajka. Ludzie od lat je tam przechowują, nie wiedząc, że to wcale nie najlepsze miejsce na tego typu produkty. Wszystko przez temperaturę, która jest wyższa niż w pozostałych częściach lodówki.
Dzieje się tak na skutek ciągłego otwierania i zamykania drzwi. Wszystko, co znajduje się na drzwiach, szybciej się nagrzewa, a jajka są bardzo wrażliwe na zmieniające się temperatury. Szybciej się psują i mogą powodować szereg przykrych dolegliwości takich jak biegunki, ból brzucha, a nawet zarażeniem salmonellą. Zaleca się, aby przetrzymywać je w stałej temperaturze nie wyższej niż 20 stopni Celsjusza.
Najlepiej nadaje się do tego środkowa półka lodówki. Wyższe temperatury sprzyjają namnażaniu i rozprzestrzenianiu się bakterii. Jajka powinno się trzymać z dala od mięs oraz mocno aromantycznych produktów bowiem porowata skorupka dość dobrze wchłania wszelkie zapachy. Drzwi lodówki lepiej zagospodarować innymi produktami. Można przechowywać tam soki, majonezy czy ketchupy.