Wszystkie kubki z Ikei mają specyficzny rowek na rancie dna. Na jego temat powstało wiele teorii, ale prawda jest zaskakująco prosta

W internecie można przeczytać wiele dziwnych teorii względem kubków z Ikei i ich rowka na dnie. Jedni uważają, że to jakiś tajemniczy patent, który sprawia, że naczynia dłużej trzymają ciepło, ale to bzdura, gdyż za to odpowiedzialne są skład i grubość masy ceramicznej.

Inni myśleli, że rowek zwiększa przyczepność kubka do stołu, ale to też nieprawda. Kolejna grupa doszukiwała się spisku, że w ten sposób oszczędza się na tworzywie, bo choć rowek jest niewielki, to gdy się produkuje steki tysięcy takich kubeczków tocznie, to można nieźle zaoszczędzić na materiale nie uzupełniając tego małego elementy na dnie naczynia.

Prawda jest jednak bardzo prozaiczna: kubki z Ikei są przeznaczone do mycia w zmywarkach, a ten rowek po prostu ma odprowadzać wodę, by nie zbiera się na wklęsłym dnie podczas mechanicznego mycia. Kto z Was miał takie podejrzenia, temu trzeba przyznać rację.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : curioctopus.it, wikipedia.org

Reply