Nutella i Kinder Czekolada są rakotwórcze? Produkty zaczynają być wycofywane ze sprzedaży w Europie

Jednym z najlepiej sprzedających się produktów włoskiej firmy Ferrero jest krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao. Nazywa się Nutella.

Wszyscy doskonale znamy ten produkt. Często smarujemy nim kanapki, dodajemy do ciast, tortów czy słodkich deserów. Krem dedykowany jest również dla dzieci. Przynajmniej tak można wywnioskować z reklam. Sugeruje się odbiorom, że Nutella jest zdrowa i pożywna za sprawą orzechów laskowych, które ma w składzie.

Orzechów jest jednak niewiele, bo zaledwie 13 procent. Głównym składnikiem produktu jest cukier oraz olej palmowy, jednak o tym producent już w reklamach nie informuje. W Nutelli znajdziemy również kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, serwatkę, emulgatory i wanilinę. Nie jest w żadnym wypadku produktem zdrowym, tak jak sugerują to akcje marketingowe, a wręcz przeciwnie!

Niedawno Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wykrył czynniki rakotwórcze w oleju palmowym zawartym w Nutelli i Kinder Czekoladzie. Również Niemiecka Organizacja ds. Kontroli Żywności nalega, aby wycofano Kinder Czekoladę ze sprzedaży, twierdząc, że produkt ten może być szkodliwy dla zdrowia. Niedawno zrobiono pewien eksperyment. Kontroli poddano mnóstwo produktów mających w składzie olej palmowy. Nutellla przeszła test najgorzej!

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply