Super pomysł na łatwy, ale i wykwintny deser: pieczone nektarynki z sosem muscovado
Ciasto czy naleśniki z bitą śmietaną to bardzo standardowe pomysły na poobiedni deser. Jeśli już przejadły wam się ciastka, torty i inne słodkości, mamy świetną alternatywę: wykwintny deser, który będzie idealnym zwieńczeniem rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji.
Głównym bohaterem tego deseru jej nektarynka. Owoc ten dostarczy wam witaminy C, wapnia czy magnezu oraz poprawi przemianę materii. W naszym deserze nektarynce towarzyszy sos muscovado, który jest harmonijnym połączeniem brązowego cukru, imbiru i soku z limonki. Idealnie z pieczonym owocem w nietuzinkowym sosie, łączą się lody. Oprócz wspaniałego smaku, zaletą deseru jest prostota jego przygotowania.
Składniki: (porcja na 2 osoby)
- 3 nektarynki, przekrojone na pół i pozbawione pestek.
- 90 gram trzcinowego cukru dark muscovado,
- 2 cm kawałek imbiru, starty lub posiekany,
- sok z jednej limonki,
- 75 ml wody,
- siekane migdały – do dekoracji.
Pierwszy raz słyszycie o sosie muscovado i nie wiecie, jak go zrobić? Na następnej stronie znajdziecie filmik, który wyjaśni wam, jak go przygotować.