Super pomysł na łatwy, ale i wykwintny deser: pieczone nektarynki z sosem muscovado
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- W misce wymieszaj ze sobą cukier, imbir i sok z limonki. Mieszaj aż cukier się całkowicie rozpuści.
- Dodaj nektarynki, wymieszaj.
- Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym. Polej syropem.
- Do naczynia wlej 75 ml wody.
- Piecz 30-40 minut (czas pieczenia zależy od dojrzałości owoców: dojrzałe szybciej się upieką, zaś mniej dojrzałe, mogą piec się nawet 60 minut).
- Opcjonalnie – gdy chcesz, by nektarynki były bardziej skarmelizowane to dodatkowo posyp cukrem na 10 minut przed zakończeniem pieczenia.
- Podawaj z gałką ulubionych lodów oraz posypane migdałami.