Super pomysł na łatwy, ale i wykwintny deser: pieczone nektarynki z sosem muscovado


Wykonanie:

    1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    2. W misce wymieszaj ze sobą cukier, imbir i sok z limonki. Mieszaj aż cukier się całkowicie rozpuści.
    3. Dodaj nektarynki, wymieszaj.
    4. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym. Polej syropem.
    5. Do naczynia wlej 75 ml wody.
    6. Piecz 30-40 minut (czas pieczenia zależy od dojrzałości owoców: dojrzałe szybciej się upieką, zaś mniej dojrzałe, mogą piec się nawet 60 minut).
    7. Opcjonalnie – gdy chcesz, by nektarynki były bardziej skarmelizowane to dodatkowo posyp cukrem na 10 minut przed zakończeniem pieczenia.
    8. Podawaj z gałką ulubionych lodów oraz posypane migdałami.

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply