Pierś kurczaka w pomidorach z parmezanem

DSC_0128


Wykonanie:

  1. Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek i niepotrzebnego tłuszczu.
  2. Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Rozgrzewamy oliwę na patelni.
  4. Smażymy pierś z kurczaka na każdej stronie po 5-6 minut, aż będzie usmażona. (Można też smażyć na mocno rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C).
  5. Dodajemy pokrojone pomidorki i przesmażamy 2 minuty.
  6. Dodajemy posiekaną pietruszkę i smażymy 2 minuty.
  7. Dodajemy zimne masło i czosnek, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut.
  8. Pierś można podać ułożoną na sosie pomidorowym, można również podać z ryżem polaną sosem.
  9. Posypujemy z wierzchu parmezanem, tyle ile chcemy :)
  10. Rozkoszujemy się komplementami :)

DSC_0133

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply