Pierś kurczaka w pomidorach z parmezanem
Wykonanie:
- Pierś kurczaka oczyszczamy z błonek i niepotrzebnego tłuszczu.
- Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni.
- Smażymy pierś z kurczaka na każdej stronie po 5-6 minut, aż będzie usmażona. (Można też smażyć na mocno rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C).
- Dodajemy pokrojone pomidorki i przesmażamy 2 minuty.
- Dodajemy posiekaną pietruszkę i smażymy 2 minuty.
- Dodajemy zimne masło i czosnek, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut.
- Pierś można podać ułożoną na sosie pomidorowym, można również podać z ryżem polaną sosem.
- Posypujemy z wierzchu parmezanem, tyle ile chcemy :)
- Rozkoszujemy się komplementami :)