Szybka ściąga z zasad savoir vivre’u, dzięki której już nigdy nie będziesz speszony w restauracji!

4. Sztućce do potraw podawanych na końcu znajdują się zawsze najbliżej talerza. Na górze znajdują się te do deserów i owoców.

(zapachy-kuchni.blogspot.com)

5



5. Kolejność ustawienia szkła mówi o kolejności, w jakiej będą podawane napoje.

6



Ponadto należy pamiętać, że:

  • gotowanych ziemniaków nie kroi się nożem, tylko rozdrabnia za pomocą widelca. Noża używa się wyłącznie do ziemniaków pieczonych i frytek
  • podobnie jest z sałatą. Nie należy kroić ją nożem, lecz rozdrabniać widelcem
  • jeśli dodatkiem do zupy jest chleb, trzeba pamiętać, żeby go nie gryźć, tylko łamać.

9

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply