Wegańskie klopsiki w bagietce. Wypróbuj ten przepis i zaskoczysz swoich znajomych bezmięsnym, ale smakowitym daniem!

Page1


Wykonanie:

  1. Używając bardzo gęstego sita płuczemy komosę kilkukrotnie. Odcedzamy.
  2. Do garnka wsypujemy opłukaną komosę i wlewamy wodę w stosunku 2:1 (czyli 1 i 1/2 szklanki wody). Dodajemy pół łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia.
  3. Gdy woda się zagotuję, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy 15-20 minut, aż komosa wchłonie wodę.
  4. Gdy komosa będzie już gotowa, ściągamy z ognia i studzimy.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  6. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  7. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
  8. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy pieczarki i smażymy kolejne 5 minut.
  9. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez chwilę. Wyłączamy ogień.
  10. Wsypujemy ugotowaną i ostudzoną komosę do patelni, dodajemy przyprawy i mieszamy. Przekładamy do miski.
  11. Dodajemy bazylię oraz bułkę tartą, mieszamy. Próbujemy uformować klopsika, gdy masa nam nie chce się kleić dodajemy odrobinę bułki tartej, aż do skutku.
  12. Formujemy klopsiki rolując masę w dłoniach.
  13. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub podkładką silikonową) układamy gotowe klopsiki.
  14. Pieczemy 20-25 minut, aż będą rumiane i chrupiące na zewnątrz.
  15. Bagietkę kroimy wzdłuż, starając się nie przekroić jej całkowicie. Smarujemy wnętrze oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 5 minut.
  16. Wkładamy po 3-4 klopsiki do zrumienionej bagietki, polewamy gorącym sosem oraz posypujemy pokrojoną cebulą dymką. Podajemy :)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply