Wegańskie klopsiki w bagietce. Wypróbuj ten przepis i zaskoczysz swoich znajomych bezmięsnym, ale smakowitym daniem!
Wykonanie:
- Używając bardzo gęstego sita płuczemy komosę kilkukrotnie. Odcedzamy.
- Do garnka wsypujemy opłukaną komosę i wlewamy wodę w stosunku 2:1 (czyli 1 i 1/2 szklanki wody). Dodajemy pół łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy woda się zagotuję, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy 15-20 minut, aż komosa wchłonie wodę.
- Gdy komosa będzie już gotowa, ściągamy z ognia i studzimy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy pieczarki i smażymy kolejne 5 minut.
- Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez chwilę. Wyłączamy ogień.
- Wsypujemy ugotowaną i ostudzoną komosę do patelni, dodajemy przyprawy i mieszamy. Przekładamy do miski.
- Dodajemy bazylię oraz bułkę tartą, mieszamy. Próbujemy uformować klopsika, gdy masa nam nie chce się kleić dodajemy odrobinę bułki tartej, aż do skutku.
- Formujemy klopsiki rolując masę w dłoniach.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub podkładką silikonową) układamy gotowe klopsiki.
- Pieczemy 20-25 minut, aż będą rumiane i chrupiące na zewnątrz.
- Bagietkę kroimy wzdłuż, starając się nie przekroić jej całkowicie. Smarujemy wnętrze oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 5 minut.
- Wkładamy po 3-4 klopsiki do zrumienionej bagietki, polewamy gorącym sosem oraz posypujemy pokrojoną cebulą dymką. Podajemy :)
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.