Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i boczkiem
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
- Rozpuść masło w dużej patelni. Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Przesmaż przez 2 minuty.
- Następnie dodaj pieczarki i również przesmaż przez 2 minuty.
- Dodaj mąkę i smaż przez 2 – 3 minuty, aż mąka nabierze lekko złotego koloru.
- Następnie wlej bulion i dokładnie wymieszaj. Gotuj aż bulion lekko zgęstnieje. Zmniejsz ogień.
- Dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz mielonymi płatkami chili. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jogurt grecki, zamieszaj a następnie dodaj żółty ser. Ciągle mieszając gotuj, aż ser żółty się rozpuści.
- Następnie dodaj pokrojoną w kostkę ugotowaną pierś z kurczaka, boczek oraz odsączone pomidory. Zamieszaj, wyłącz ogień, dodaj ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp z wierzchu odrobiną sera żółtego i wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni.
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.