Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i boczkiem

Uwielbiam sycące dania. A tak zapiekanka z gotowanym kurczakiem i boczkiem jest wyjątkowo sycąca. Jest to też idealny sposób na pozbycie się „zaległości” w lodówce. Idealnie wyważone proporcje składników cudownie komponują się w tej potrawie, tworząc smak za którym można tęsknić :)

Doszedłem teraz do wniosku, że można to potraktować jako zapiekaną sałatkę makaronową. Mamy ugotowanego kurczaka, mamy świeżą paprykę, makaron, a zamiast majonezu i marynowanych pieczarek – odpowiednio jogurt grecki oraz świeże pieczarki. Chyba nie muszę Wam mówić, że jest to wyjątkowo pyszne danie?

_DSC6124


Składniki:

  • 1 ugotowana pierś z kurczaka (około 250 gramów),
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojona w kostkę,
  • 175 gramów tartego sera żółtego (+ odrobina do posypania),
  • 1 ząbek czosnku, posiekany lub przeciśnięty przez praskę,
  • 4 usmażone plastry boczku, pokrojone lub pokruszone,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 cebuli, pokrojona w półplasterki,
  • 3 pieczarki, pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów, odsączone,
  • 450 gramów ugotowanego makaronu,
  • sól, pieprz, mielone płatki chili – do smaku.

Nie wiesz jak wykonać to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!

Screenshot_5

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply