Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i boczkiem
Uwielbiam sycące dania. A tak zapiekanka z gotowanym kurczakiem i boczkiem jest wyjątkowo sycąca. Jest to też idealny sposób na pozbycie się „zaległości” w lodówce. Idealnie wyważone proporcje składników cudownie komponują się w tej potrawie, tworząc smak za którym można tęsknić :)
Doszedłem teraz do wniosku, że można to potraktować jako zapiekaną sałatkę makaronową. Mamy ugotowanego kurczaka, mamy świeżą paprykę, makaron, a zamiast majonezu i marynowanych pieczarek – odpowiednio jogurt grecki oraz świeże pieczarki. Chyba nie muszę Wam mówić, że jest to wyjątkowo pyszne danie?
Składniki:
- 1 ugotowana pierś z kurczaka (około 250 gramów),
- 1/2 zielonej papryki, pokrojona w kostkę,
- 175 gramów tartego sera żółtego (+ odrobina do posypania),
- 1 ząbek czosnku, posiekany lub przeciśnięty przez praskę,
- 4 usmażone plastry boczku, pokrojone lub pokruszone,
- 3 łyżki masła,
- 1/2 cebuli, pokrojona w półplasterki,
- 3 pieczarki, pokrojone w kostkę,
- 2 łyżki mąki,
- 2 szklanki bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 szklanka jogurtu greckiego,
- 1/2 puszki krojonych pomidorów, odsączone,
- 450 gramów ugotowanego makaronu,
- sól, pieprz, mielone płatki chili – do smaku.
Nie wiesz jak wykonać to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!