8 ziół i przypraw, które urosną na twoim parapecie
Zdrowa i smaczna kuchnia staje się coraz bardziej popularna. Staramy się, by to co jemy, było dobre dla naszego organizmu. A wiadomo im świeższe produkty, tym lepiej. Zioła i przeprawy są nieodłączną częścią smacznej kuchni. A dzięki temu, że zasadzisz je na własnym parapecie, będziesz mieć je zawsze pod ręką.
To wcale nie jest trudne. Zobacz przykłady 8 roślin, które łatwo wyhodujesz we własnej kuchni i które wzbogacą twoje dania o pyszne smaki.
1. Oregano
Roślina ta jest mało wymagająca, jeśli chodzi o ziemię, ale potrzebuje dużej ilości słońca i dobrego podlewania. Nasiona siejemy na głębokości około 0.5 cm pod ziemią. Początkowo podlewamy 3-4 razy dziennie, gdy roślina podrośnie co drugi dzień.
ramboproducts
2. Melisa
Powinna mieć około 2-15 cm odstępu od innych roślin w doniczce. Jeśli chcesz mieć dużo liści, obetnij kwiatki, gdy tylko się pojawią.
homebargirl
3. Tymianek
Korzonki muszą mieć około 15 cm głębokości. Zwilż glebę spryskiwaczem w posadź nasionka na głębokość ok. 1 cm. Zanim pojawią się kiełki, nie pozwól ziemi wyschnąć. Tymianek potrzebuje umiarkowanego podlewania.
shelleymakes
4. Szałwia
Na początku wystarczy mała doniczka, jednak z czasem potrzeba jej więcej miejsca. Szałwia powinna być sadzona w wilgotnej glebie.
stilenaturale
źródło : earthgrowngardening.com