Badania pokazują, że jemy najgorszą część ziarna ryżu! To, co najlepsze idzie do pasz dla zwierząt!

Badania nad żywnością nie ustają, co jakiś czas udaje się odkryć przełomowe informacje, które zmieniają sposób żywienia się człowieka.

Zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy. Nie tylko liczymy kalorie, by nie jeść za wiele, ale sprawdzamy, co w ogóle warto jeść. Możemy zjeść kalorycznie tyle samo hamburgera i jagód, ale dla organizmu będzie to wielka różnica, czy napchamy się tłuszczem i cukrem, czy wartościowymi substancjami spożywczymi.

 

Staramy się odżywiać zdrowo,  z pomysłem i smakiem. A by to robić wcale nie trzeba dużo zachodu. Wystarczy, zamiast gotowych dań wrzucić do koszyka więcej warzyw i owoców. Zamiast karkówki wybrać na obiad rybę. Bo nie chodzi o to, by odmawiać sobie wszystkiego, ale by szanować swoje zdrowie i nie narażać go na szybkie wyniszczenie. Racjonalne podejście na pewno będzie skutkowało dobrymi rezultatami.

 

Ryż jest podstawą wyżywienia dla 1/3 ludności świata. Najczęściej spotykanym w sklepach jest biały ryż, który podawany jest w różnych postaciach i zawiera bardzo dużo korzystnego dla człowieka białka. Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej odmian ryżu. Można kupić biały ryż zwykły, długo ziarnisty. Coraz częściej ludzie sięgają też po ryż brązowy, który uznawany jest za bogatszy niż biały.

 

Ryż brązowy obierany jest tylko z najbardziej zewnętrznej cześć łuski, dlatego ma o 349% więcej błonnika niż biały! Co ważne brązowy ryż nie zawiera w swoim składzie glukozy i fruktozy, co podnosi jego walory zdrowotne. Ma też więcej witamin i substancji odżywczych, poza tym dłużej niż biały nadaje się do spożycia.

Jednak najnowsze badania dowodzą, że i tak najlepsza część ryżu jest marnowana! Dlaczego? Dowiesz się na kolejnej stronie.

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : dailymail.co.uk

Reply