Szpinakowe ciasto na pizzę
Wyjątkowo ciekawy i pyszny sposób na przyrządzenie nietypowej pizzy!
Pizza na zielonym spodzie? Czemu nie! A wiecie, że ten przepis można wykorzystać również do stworzenia nietypowych bułeczek?
Pizza czy bułeczki? Co wybieracie? :)
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego siekanego szpinaku,
- 3 szklanki mąki,
- 1 saszetka drożdży instant,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- od 1/4 do 1/2 szklanki wody – ilość zależy od tego ile nasza mąka „wypije” jej,
Instrukcje:
- Szpinak rozmrażamy i delikatnie odciskamy nadmiar płynów.
- W misce robota kuchennego/dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiamy, dolewając tyle wody by stworzyć jednolite, elastyczne ciasto.
- W przypadku wyrabiania ciasta w robocie kuchennym ciasto wyrabiamy na niskich obrotach przez 5-7 minut. Gdy wyrabiamy ciasto bez użycia robota, to wyrabiamy przez około 10-11 minut.
- Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią/ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.