Szpinakowe ciasto na pizzę

Wyjątkowo ciekawy i pyszny sposób na przyrządzenie nietypowej pizzy!

Pizza na zielonym spodzie? Czemu nie! A wiecie, że ten przepis można wykorzystać również do stworzenia nietypowych bułeczek?

Pizza czy bułeczki? Co wybieracie? :)


Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego siekanego szpinaku,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 saszetka drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • od 1/4 do 1/2 szklanki wody – ilość zależy od tego ile nasza mąka „wypije” jej,

Instrukcje:

  1. Szpinak rozmrażamy i delikatnie odciskamy nadmiar płynów.
  2. W misce robota kuchennego/dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiamy, dolewając tyle wody by stworzyć jednolite, elastyczne ciasto.
  3. W przypadku wyrabiania ciasta w robocie kuchennym ciasto wyrabiamy na niskich obrotach przez 5-7 minut. Gdy wyrabiamy ciasto bez użycia robota, to wyrabiamy przez około 10-11 minut.
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią/ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply