Bułeczki currywurst

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, jak wygląda fast food w innych krajach? 

Hamburgery, frytki, hot dogi, kebaby, zapiekanki, pizza… to wszyscy znamy. U naszych zachodnich sąsiadów, oczywiście oprócz kebabów, prym wiedzie currywurst.

Historia tej ulicznej potrawy zaczyna się w 1949 roku, kiedy to Herta Heuwer wymyśliła sos Chillup i połączyła go ze smażoną wieprzową kiełbaską. Oryginalnie, sos ten składał się z ketchupu, sos Worcestershire oraz curry w proszku, lecz z upływem lat receptura sosu zmieniła się nie do poznania.

Oto moja wersja tej potrawy, z tradycyjną bułką. Jest przepyszna!

_DSC6630


Składniki:

  • 300 gramów wędzonej wieprzowej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (możecie też użyć papryki wędzonej, jeżeli nie macie wędzonej kiełbasy),
  • 1 łyżeczka płatków chili (lub ostrej papryki),
  • 1 łyżeczka curry + odrobina do posypania,
  • kilka bułek (ilość zależy od tego jak dużo chcemy ułożyć kiełbasy na każdej bułce)
  • sól, pieprz – do smaku,
  • odrobina oleju do smażenia.

Na następnej stronie dowiesz się, jak przygotować te przepyszne bułeczki!

Screenshot_3

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.



Reply