Bułeczki currywurst
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, jak wygląda fast food w innych krajach?
Hamburgery, frytki, hot dogi, kebaby, zapiekanki, pizza… to wszyscy znamy. U naszych zachodnich sąsiadów, oczywiście oprócz kebabów, prym wiedzie currywurst.
Historia tej ulicznej potrawy zaczyna się w 1949 roku, kiedy to Herta Heuwer wymyśliła sos Chillup i połączyła go ze smażoną wieprzową kiełbaską. Oryginalnie, sos ten składał się z ketchupu, sos Worcestershire oraz curry w proszku, lecz z upływem lat receptura sosu zmieniła się nie do poznania.
Oto moja wersja tej potrawy, z tradycyjną bułką. Jest przepyszna!
Składniki:
- 300 gramów wędzonej wieprzowej kiełbasy,
- 1 cebula,
- 1 puszka pokrojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (możecie też użyć papryki wędzonej, jeżeli nie macie wędzonej kiełbasy),
- 1 łyżeczka płatków chili (lub ostrej papryki),
- 1 łyżeczka curry + odrobina do posypania,
- kilka bułek (ilość zależy od tego jak dużo chcemy ułożyć kiełbasy na każdej bułce)
- sól, pieprz – do smaku,
- odrobina oleju do smażenia.
Na następnej stronie dowiesz się, jak przygotować te przepyszne bułeczki!