Hiszpańska Tortilla
Bienvenida! W poszukiwaniu łatwych i sycących śniadań zawędrowałem do słonecznej Hiszpanii.
Tortilla de patatas to tradycyjna potrawa składająca się w wersji podstawowej z ziemniaków, jajek oraz odrobiny cebuli. Aczkolwiek cebula jest dodatkiem kontrowersyjnym, dlatego hiszpańskie restauracje rozróżniają wersję podstawową od wersji z cebulą (tortilla de patatas con cebolla). Niemniej jednak w obydwu przypadkach mamy do czynienia z potrawą wyjątkowo prostą w przygotowaniu i wyjątkowo sycącą :)
Składniki:
- 1-2 duże ziemniaki (około 500 gramów),
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2-3 cebule dymki, zielona część z odrobiną „białej”,
- 6 dużych jajek,
- sól do smaku.
Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować to przepyszne danie!