Hiszpańska Tortilla

Bienvenida! W poszukiwaniu łatwych i sycących śniadań zawędrowałem do słonecznej Hiszpanii.

Tortilla de patatas  to tradycyjna potrawa składająca się w wersji podstawowej z ziemniaków, jajek oraz odrobiny cebuli. Aczkolwiek cebula jest dodatkiem kontrowersyjnym, dlatego hiszpańskie restauracje rozróżniają wersję podstawową od wersji z cebulą (tortilla de patatas con cebolla). Niemniej jednak w obydwu przypadkach mamy do czynienia z potrawą wyjątkowo prostą w przygotowaniu i wyjątkowo sycącą :)

_dsc6789


Składniki:

  • 1-2 duże ziemniaki (około 500 gramów),
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2-3 cebule dymki, zielona część z odrobiną „białej”,
  • 6 dużych jajek,
  • sól do smaku.

Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować to przepyszne danie!

dsc_0118

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply