Ta oślizgła skrętka na żółtku jest ważniejsza, niż myślisz! Zgadnij, o czym świadczy?

Jajka są obowiązkową częścią diety ludzi na całym świecie. Zajadamy się nimi wszyscy, ale okazuje się, że wciąż mało o nich wiemy. Czas od czasu internet obiegają pewne teorie, które nie zawsze są zgodne z prawdą.

Gdy chcemy zrobić jajecznicę i zaczynamy wybijać jajka na patelnię, naszym oczom ukazuje się białko oraz żółtko z mało apetyczną, białą wstążeczką.

jajja


Sporo osób jest przekonanych, że to kurzy embrion i dlatego brzydzą się go zjeść. Jest to nieprawdą! Ta biała nitka to tzw. chalaza, której zadaniem jest utrzymanie komórki jajowej (żółtka) w stałej pozycji. Skrętkę można śmiało spożyć, jednak ludzie często ją wyrzucają, uznając, że to niezbyt apetyczny fragment.

1

2

3


Co chalaza może powiedzieć o jajku, które właśnie zamierzamy zjeść? Okazuje się, że sporo, ale o tym na następnej stronie! 

4

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : viraldiario.com

Reply