Sprawdź, jakie substancje faktycznie kryją się pod oznaczeniami z literą „E”! Ta wiedza sprawi, że rozsądniej zaczniesz kupować jedzenie
Literka „E” wraz z liczbą tworzy kod konkretnego chemicznego dodatku do żywności. Listę tych dodatków ustala Komitet Naukowy Technologii Żywności i jest ona publikowana wraz z dyrektywami Komisji Europejskiej. Teoretycznie dopuszczenie dodatku na tę listę świadczy o tym, że jest bezpieczny dla zdrowia, ale wiele z nich budzi ogromne kontrowersje wśród lekarzy.
Lista „E” obejmuje tylko substancje sztuczne, a wyjątek stanowi dodatek E330 (jest to kwasek cytrynowy). Pozostałe substancje to związki chemiczne, podzielone na 8 grup:
- numery od 100 do 199 – barwniki
- numery od 200 do 299 – konserwanty
- numery od 300 do 399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
- numery od 400 do 499 – środki spulchniające, emulgatory, substancje żelujące
- numery od 500 do 599 – inne środki pomocnicze
- numery od 600 do 699 – wzmacniacze smaku
- numery od 900 do 999 – środki nabłyszczacze i słodzące
- numery od 1000 do 1999 – zagęstniki, konserwant, stabilizatory
Dobrze zapamiętać ten podział dodatków do żywności, co sprawi, że producentom będzie trudniej nas oszukać.
Koniecznie odwiedźcie kolejne strony i poznajcie listę najgroźniejszych dodatków do żywności.