Sprawdź, jakie substancje faktycznie kryją się pod oznaczeniami z literą „E”! Ta wiedza sprawi, że rozsądniej zaczniesz kupować jedzenie
Wśród barwników szczególnie należy unikać następujących dodatków:
- E127 – erytrozyna obniża koncentrację, jest niebezpieczna dla osób z chorą tarczycą
- E150a – E150d – karmel negatywnie wpływa na pracę jelit, prowadzi do nadpobudliwości
- E 173 aluminium – sprzyja wystąpieniu choroby Alzheimera, uszkadza układ nerwowy, krwionośny i rozrodczy oraz nerki i płuca
W grupie konserwantów lepiej wystrzegać się:
- E210 – kwasy benzoesowy i benzoesany wywołują reakcję alergiczną, podrażniają układ pokarmowy, mają działanie rakotwórcze
- E220 – E228 – dwutlenek siarki i siarczany są odpowiedzialne za bóle głowy, nudności, podrażnienia jelit, astmę i utratę e witaminy B12
- E294 – E252 – azotyny potasu i sodu są rakotwórcze, powodują choroby nerek oraz skóry, a także astmę i bóle głowy; dodatkowo negatywnie wpływają na zachowanie człowieka
Kupując żywność warto unikać tej, w której znajdują się następujące przeciwutleniacze:
- E310 – E312 – pod tymi symbolami kryją się galusany powodujące silne reakcje alergiczne
- E320 – butylowany hydroksyanizol sprzyja wzrostowi cholesterolu we krwi
- E335 i E336 – winiany sodu i potasu wywołują biegunki