3 sposoby na rozgrzanie i odporność. Te syropy są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe, a ich przygotowanie zajmie kilka chwil

Sprzymierzeńcem w walce z zimnem jest także pigwa. Zawartość witaminy C, która jest naturalna, a co za tym idzie doskonale przyswajalna, jest ogromna. Nie da się jej jeść „na surowo”, jest bardzo twarda, jednak można z niej wyczarować marmolady, nalewki, pasy ii syropy, które będą całorocznym wsparciem organizmu. Oto prosty syrop, który można dodawać np. do herbaty:

Moc pigwy

Składniki: 1 kg pigwy, 1 kg cukru – porcja na kilka słoiczków

Sposób: Pigwę umyj, wytnij gniazda nasienne i  posiekaj na cienkie plasterki. Jest bardzo twarda, więc można się wesprzeć się robotem kuchennym. Do czystych i suchych słoików wrzucaj po kilka plastrów pigwy i zasypuj ją cukrem. Dokładnie ubijaj warstwy. Ostatnią warstwą powinien być cukier, który dokładnie zasypie pigwę. Przykryj słoiczki ścierką, nie zakręcaj i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Kiedy syrop zakryje owoce, zakręć słoik i pasteryzuj 5 minut. Przechowuj w ciemnym miejscu.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply