Widok tych potraw odrzuca, a mimo to są przysmakami na całym świecie!

Jak świat długi i szeroki ludzie wrzucają do garnków różne zwierzęta, owady i warzywa. O ile te ostatnie, jakoś da się przełknąć prawie w każdym wydaniu. To z mięsnymi produktami mamy więcej problemów. Coś, co w innej kulturze jest rarytasem nam może nie przejść przez gardło. 

Co kraj to obyczaj, pewne dania są uwarunkowane kulturowo, inne powstały z ludzkiego lenistwa. Zresztą zobaczcie sami!



1. Szwedzki śledź kiszony

Ten szwedzki przysmak jest przygotowywany przez wiele miesięcy. Śledzie są kiszone w beczkach, a potem przekładane do puszek. Ich woń jest tak intensywna, że zaleca się otwieranie puszki pod wodą.

Surströmming


2. Tańczące żabie udka

„Taniec” wywołany jest posypaniem świeżych żabich nóżek solą.

1


3. Ser casu marzu

Na pierwszy rzut oka to zwykły ser, jednak fermentacja odbywa się z udziałem larw much. Je się go z żywymi larwami lub rzadziej bez.

2a

2


4. Chleb z puszki

Może długo zachowuje świeżość, ale co do walorów smakowych… można mieć wiele zastrzeżeń.

3


5. Odori don

Przysmak z Japonii. Ośmiorniczka lub kalmar na szczęście nie są żywe, gdyż mają usunięty przed podaniem klientowi mózg, jednak polewanie sosem z solą powoduje, że macki się ruszają.

 

4 4a


6. Świńskie móżdżki w śmietanie

Pomijając samą idee jedzenia jakichkolwiek mózgów. Danie to ma 1170% cholesterolu, który możemy dziennie spożyć.

5


7. Pasta do chleba

Co się w niej znajduje, trudno określić, ponoć mięso z kurczaka i wołowiny. Przysmak Ameryki… mniam!

6


8. Pysk ryby w puszce

Mniam, jeśli jest tak pyszne, jak wygląda to już nie mogę się doczekać, żeby spróbować.

7


9. Cheeseburger

Kolejna wspaniała potrawa z puszki. Ponoś szybciej rozkłada się sama puszka niż jej zawartość ;)

8


10. Bekon w tubce

I nie musisz się martwić o jego świeżość.

9


11. Kurczak z puszki

Kolejny przysmak dla leniuszków, którzy nie potrafią się ogarnąć w kuchni.

10 10a


12. Oko tuńczyka

Przysmak w Japonii, który można kupić tam w każdym sklepie. Sposób przygotowania: wrzucić na chwilę do wrzątku i smacznego!

11


13. Poczwarki jedwabnika w puszce

Warto mieś kilka puszek na czarną godzinę ;)

12

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : wereblog.com


Reply