Pewnie nie słyszałeś o tych owocach, ale już nie długo będziesz się nimi zajadać. Zobacz, jakie egzotyczne nowości podbijają talerze na całym świecie
Czarne sapote
Wyglądem przypomina zielony pomidor, ale po przecięciu owocu zobaczymy ciemnobrązowy miąższ. Ciemna barwa nasuwa na myśl czekoladowy budyń, jednak w smaku owoc jest świeży i orzeźwiający. Owoc podawany jest z cynamonem, z bitą śmietaną lub cukrem, ale też bez dodatków jest wyśmienity.
Citrus australasica
Rośnie w Australii i coraz częściej jest brany pod uwagę w uprawie komercyjnej. Na początku, gdy przypłynęli do Australii, biali ludzie karczowali te drzewa, jednak z czasem zaczęto doceniać walory owoców. W kolorowej osłonie można znaleźć pyszne drobne owoce, podobne do nasion granatu. Owoce są porównywane do kawioru, mają ciekawy świeży smak, który wybucha i musuje w ustach. Popularny stał się po 2000 roku i podawany jest jako ekskluzywna przystawka w wielu restauracjach.