Gofry Churro
Miałem ochotę na coś słodkiego na śniadanie. Wybór padł na gofry. Uwielbiam ich strukturę, chrupiące na zewnątrz i cudownie miękkie wewnątrz. Postanowiłem jednak troszkę pokombinować przy przepisie by nie były zbyt monotonne. Wybór padł na kombinację gofrów z churros, czyli najbardziej znany hiszpański wypiek śniadaniowy.
Jednak nie chciałem zaparzać ciasta jak w oryginale, gdyż nie byłem pewien efektu końcowego. Bo churros smażone są na głębokim tłuszczu, a gofry jak wiadomo, w gofrownicy. Poza tym byłem bardzo głodny i nie chciałem długo czekać :) Przedstawiam Wam gofry inspirowane churros! Są przepyszne i bardzo bardzo słodkie :)
Składniki:
Na gofry:
- 2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki oleju
Na posypkę w stylu Churros:
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 szklanki masła, roztopionego
Nie wiesz jak wykonać te przepyszne gofry? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!