Jak obrać kiwi ze skórki w zaledwie trzy sekundy? Zdradzamy zaskakująco prosty sposób, który działa również na inne owoce!
Obieranie warzyw i owoców to chyba jedna z najmniej przyjemnych czynności podczas gotowania, ponieważ jest monotonna i żmudna. Nic więc dziwnego, że profesjonalni kucharze, ale też i amatorzy pichcenia, szukają alternatywnych sposobów na pozbycie się skórek z różnych produktów spożywczych.
Kiwi to popularny egzotyczny owoc, nazwy też włochatym ziemniakiem. Aby cieszyć się jego kwaskowatym smakiem, trzeba go obrać ze skórki. Jeśli brak wam zdolności i wszystko obieracie na kwadratowo, to koniec waszych męczarni, gdyż jest prosty i szybki sposób na pozbawienie owocu jego zewnętrznej warstwy.
Sposób ten nie tylko sprawdza się w stosunku do kiwi, ale również wobec innych podobnych i miękkich owoców, np. mango czy awokado. Jedyne, co potrzebujecie, by szybko obrać owoc, to nóż do jego przekrojenia i zwykłą szklankę. Nie wierzycie?
Raz, dwa i trzy i owoc obrany
źródło : brightside.me