Kulki Churro

DSC_0035


Instrukcje:

  1. Dodaj wodę, masło, sól i cukier do garnka. Doprowadź do wrzenia.
  2. Wyłącz gaz i dodaj mąkę, mieszaj energicznie aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Po 10 minutach, gdy ciasto już przestygnie, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
  4. Do garnka wlej olej i doprowadź go do 175°C.
  5. Zmocz delikatnie dłonie, nabierz odrobinę ciasta i uformuj kulki. Za pomocą mokrej wykałaczki przekłuj kulkę (to bardzo ważne, inaczej kulki podczas smażenia mogą wybuchnąć!).
  6. Smaż przez 5-7 minut, przewracając od czasu do czasu, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Wyciągnij z oleju, odsącz na papierowych ręcznikach.
  7. W małej miseczce połącz ze sobą cukier z cynamonem.
  8. Jeszcze gorące kuleczki obtocz dokładnie w cukrze z cynamonem.
  9. Serwuj gdy wystygną :)
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply