Instrukcje:
- Dodaj wodę, masło, sól i cukier do garnka. Doprowadź do wrzenia.
- Wyłącz gaz i dodaj mąkę, mieszaj energicznie aż do uzyskania gładkiego ciasta.
- Po 10 minutach, gdy ciasto już przestygnie, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
- Do garnka wlej olej i doprowadź go do 175°C.
- Zmocz delikatnie dłonie, nabierz odrobinę ciasta i uformuj kulki. Za pomocą mokrej wykałaczki przekłuj kulkę (to bardzo ważne, inaczej kulki podczas smażenia mogą wybuchnąć!).
- Smaż przez 5-7 minut, przewracając od czasu do czasu, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Wyciągnij z oleju, odsącz na papierowych ręcznikach.
- W małej miseczce połącz ze sobą cukier z cynamonem.
- Jeszcze gorące kuleczki obtocz dokładnie w cukrze z cynamonem.
- Serwuj gdy wystygną :)
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.