Czosnek to doskonały lek nie tylko na przeziębienie. Poznajcie inne właściwości tego niewielkiego warzywa

Właściwości lecznicze czosnku są znane w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Już starożytni odkryli jego właściwości i stosowali go na różne problemy ze zdrowiem. Dziś leczniczo spożywamy go najczęściej jako pomoc w leczeniu przeziębienia, zapominając, że może również pomóc na szereg innych dolegliwości. 

Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, ale obecnie uprawia się go niemal na całym świecie. Dzięki swojemu składowi (obecności alliiny) ma właściwości antybiotyku i działa przeciwbakteryjnie oraz antygrzybiczo. Świeże ząbki czosnku są bogate w węglowodany, białka, witaminy (witamię C, witaminy z grupy B) czy składniki mineralne (żelazo, magnez, potas, fosfor). Jego intensywny i specyficzny zapach jest wynikiem występowania związków siarkowych.


czosnek-pas


Czosnek najlepiej jest zjadać rano, kiedy nasz żołądek jest jeszcze pusty. Dzięki temu organizm lepiej i szybciej przyswoi substancje zawarte w roślinie, co podniesie skuteczność jej działania. Niestety minusem porannego zajadania się czosnkiem może być nieprzyjemny zapach z ust, utrzymujący się przez resztę dnia. Nie jest to jednak duża cena za zdrowie, gdyż regularne poranne spożywanie czosnku, z pewnością poprawi kondycję całego organizmu.

Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości, o których pisano już w Starym Testamencie

Garlic-On-An-Empty-Stomach1


Spożywanie czosnku pomoże osobom, które zmagają się z takimi dolegliwościami, jak:

  • zapalenie i bóle stawów
  • nadciśnienie
  • zakażenia grzybicze
  • zakażania bakteryjne
  • zakażenia wirusowe (np. wirusem brodawczaka ludzkiego HPV)
  • alergie nosa
  • infekcje układu moczowego
  • grypa i przeziębienia
  • choroby układu oddechowego (zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, zatory, kaszel itp.)

Czosnek działa też:

  • przeciwzakrzepowo (zawiera substancje spowalniające agregację płytek krwi)
  • neutralizująco na ołów (stosuje się go przy zatruciach tym metalem)
  • ochronnie na wątrobę
  • łagodząco na bóle menstruacyjne
  • przeciwmiażdżycowo
  • anty-sklerotycznie
  • odmładzająco (zawiera antyutleniacze)

Czosnek zalicza się do trzech grup roślin: warzyw, przypraw i roślin leczniczych

garlic-1336883_960_720


Dodatkowo częste jedzenie czosnku na czczo poprawi:

  • funkcjonowanie układu odpornościowego i oddechowego
  • ukrwienie naczyń wieńcowych
  • zwiększy wydzielanie soku żołądkowego (co zmniejsza ryzyko zgagi) i żółci
  • zmniejszy poziom cholesterolu

UWAGA!

Czosnek, tak jak i inne produkty spożywcze czy lecznicze, w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego nie powinnyśmy go zjadać w ilości przekraczającej 5 gram dziennie. Czosnku powinny również unikać osoby cierpiące na zapalenie nerek, żołądka i jelit oraz dzieci do około pierwszego roku życia.

Główka czosnku powinna obowiązkowo znajdować się w każdym domu

garlic-545223_960_720

 

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : viralsection.com

Reply