Czosnek to doskonały lek nie tylko na przeziębienie. Poznajcie inne właściwości tego niewielkiego warzywa
Właściwości lecznicze czosnku są znane w medycynie naturalnej od tysięcy lat. Już starożytni odkryli jego właściwości i stosowali go na różne problemy ze zdrowiem. Dziś leczniczo spożywamy go najczęściej jako pomoc w leczeniu przeziębienia, zapominając, że może również pomóc na szereg innych dolegliwości.
Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, ale obecnie uprawia się go niemal na całym świecie. Dzięki swojemu składowi (obecności alliiny) ma właściwości antybiotyku i działa przeciwbakteryjnie oraz antygrzybiczo. Świeże ząbki czosnku są bogate w węglowodany, białka, witaminy (witamię C, witaminy z grupy B) czy składniki mineralne (żelazo, magnez, potas, fosfor). Jego intensywny i specyficzny zapach jest wynikiem występowania związków siarkowych.
Czosnek najlepiej jest zjadać rano, kiedy nasz żołądek jest jeszcze pusty. Dzięki temu organizm lepiej i szybciej przyswoi substancje zawarte w roślinie, co podniesie skuteczność jej działania. Niestety minusem porannego zajadania się czosnkiem może być nieprzyjemny zapach z ust, utrzymujący się przez resztę dnia. Nie jest to jednak duża cena za zdrowie, gdyż regularne poranne spożywanie czosnku, z pewnością poprawi kondycję całego organizmu.
Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości, o których pisano już w Starym Testamencie
Spożywanie czosnku pomoże osobom, które zmagają się z takimi dolegliwościami, jak:
- zapalenie i bóle stawów
- nadciśnienie
- zakażenia grzybicze
- zakażania bakteryjne
- zakażenia wirusowe (np. wirusem brodawczaka ludzkiego HPV)
- alergie nosa
- infekcje układu moczowego
- grypa i przeziębienia
- choroby układu oddechowego (zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, zatory, kaszel itp.)
Czosnek działa też:
- przeciwzakrzepowo (zawiera substancje spowalniające agregację płytek krwi)
- neutralizująco na ołów (stosuje się go przy zatruciach tym metalem)
- ochronnie na wątrobę
- łagodząco na bóle menstruacyjne
- przeciwmiażdżycowo
- anty-sklerotycznie
- odmładzająco (zawiera antyutleniacze)
Czosnek zalicza się do trzech grup roślin: warzyw, przypraw i roślin leczniczych
Dodatkowo częste jedzenie czosnku na czczo poprawi:
- funkcjonowanie układu odpornościowego i oddechowego
- ukrwienie naczyń wieńcowych
- zwiększy wydzielanie soku żołądkowego (co zmniejsza ryzyko zgagi) i żółci
- zmniejszy poziom cholesterolu
UWAGA!
Czosnek, tak jak i inne produkty spożywcze czy lecznicze, w nadmiarze może zaszkodzić, dlatego nie powinnyśmy go zjadać w ilości przekraczającej 5 gram dziennie. Czosnku powinny również unikać osoby cierpiące na zapalenie nerek, żołądka i jelit oraz dzieci do około pierwszego roku życia.
Główka czosnku powinna obowiązkowo znajdować się w każdym domu
źródło : viralsection.com