Większość ludzi nie widzi różnicy między tymi żółtkami. Gdybyś miał wskazać to wyglądające najbardziej zdrowo, na które byś się zdecydował?


Ciemne żółtko po lewej stronie jest prawdopodobnie najzdrowsze. Prawie na 100% można stwierdzić, że pochodzi od kury z wolnego wybiegu i jest bogate w ksantofile (związki organiczne, barwniki roślinne). Jajka z jasnymi żółtkami zostały kupione w markecie i pochodzą od kur karmionych tanią paszą.

1

3



Zabarwienie skorupki nie ma związku z jakością jajka. Zależy wyłącznie od rasy nioski. O jego świeżości świadczy białko. Jeśli jest klarowne i przejrzyste, to znak, że nie jest świeże!

4



Poniżej filmik pokazujący różnice pomiędzy jajkami kupionymi w sklepie i tymi pochodzącymi od niosek z wolnego wybiegu.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : exolas.com

One Response

  1. irys vip

Reply