11 sztuczek kelnerów, o których nie pisną słowem, bo doskonale działają, póki o nich nie wiesz
Szybkie zbieranie talerzy
Macie wrażenie, że w niektórych restauracjach jeszcze nie przełkniesz dobrze ostatniego kęsa, a kelner już zabiera talerz? Jest to trick, który sprawia, że chcemy zamówić więcej. Pusty stół w restauracji sprawia, że czujemy się nie komfortowo, zatem wolimy wyjść i nie blokować stolika, lub też coś zamówić np. deser. A za tym idzie większe zamówienie, zysk i napiwek dla kelnera.
Zasada 5 sekund
Działa w każdej restauracji i mówi, że jedzenie, które spadło z talerza i wróciło na niego w czasie 5 sekund, nadaje się do wydania. Oczywiście dobre restauracje nie pozwolą sobie na wykładanie jedzenia z podłogi, ale każdemu może się nietrafienie na talerz, a przygotowanie potrawy od nowa zajmuje czas, który też się bardzo liczy w kuchni.
Pytanie narzucające
Kelnerzy wykorzystują zamknięte pytania, którymi nas zasypują. Skraca to czas obsługi. Jednak stosują też pytania, które nam narzucają odpowiedź. Na przykład, kelner pyta, czy podać coś do picia i jakby od niechcenia dodaje: „białe czy czerwone”, zatem wnioskujesz, że zazwyczaj pija się tu wino i mimo że początków nie chciałeś sięgać po wino, to najprawdopodobniej zgodzisz się na kieliszek, bo przecież tu pije się wino.