11 sztuczek kelnerów, o których nie pisną słowem, bo doskonale działają, póki o nich nie wiesz

Szybkie zbieranie talerzy

Macie wrażenie, że w niektórych restauracjach jeszcze nie przełkniesz dobrze ostatniego kęsa, a kelner już zabiera talerz? Jest to trick, który sprawia, że chcemy zamówić więcej. Pusty stół w restauracji sprawia, że czujemy się nie komfortowo, zatem wolimy wyjść i nie blokować stolika, lub też coś zamówić np. deser. A za tym idzie większe zamówienie, zysk i napiwek dla kelnera.

Zasada 5 sekund

Działa w każdej restauracji i mówi, że jedzenie, które spadło z talerza i wróciło na niego w czasie 5 sekund, nadaje się do wydania. Oczywiście dobre restauracje nie pozwolą sobie na wykładanie jedzenia z podłogi, ale każdemu może się nietrafienie na talerz, a przygotowanie potrawy od nowa zajmuje czas, który też się bardzo liczy w kuchni.

Pytanie narzucające

Kelnerzy wykorzystują zamknięte pytania, którymi nas zasypują. Skraca to czas obsługi. Jednak stosują też pytania, które nam narzucają odpowiedź. Na przykład, kelner pyta, czy podać coś do picia i jakby od niechcenia dodaje: „białe czy czerwone”, zatem wnioskujesz, że zazwyczaj pija się tu wino i mimo że początków nie chciałeś sięgać po wino, to najprawdopodobniej zgodzisz się na kieliszek, bo przecież tu pije się wino.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : brightside.me

Reply