Zapiekane jajka w naleśniku
Instrukcje:
- Robimy ciasto na naleśniki. W misce łączymy ze sobą mąkę, 3 jajka, sól, cukier, masło i mleko. Dokładnie wyrabiamy. Możemy też wszystkie składniki wrzucić do blendera.
- Rozgrzewamy patelnię i delikatnie natłuszczamy. Wylewamy około 1/3 szklanki masy i obracając patelnią wypełniamy ją. Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony. Odkładamy naleśniki na bok.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Wykładamy naleśnika na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy plasterek wędliny i delikatnie wbijamy na wierzch jajko. Używając białka jako „kleju” składamy boki naleśnika, tak by utworzyć swoistą kopertę.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż białka będą ścięte, około 9-12 minut.
- Posypujemy posiekaną pietruszką do dekoracji i podajemy gorące.