Zapiekane jajka w naleśniku

dsc_0329


Instrukcje:

  1. Robimy ciasto na naleśniki. W misce łączymy ze sobą mąkę, 3 jajka, sól, cukier, masło i mleko. Dokładnie wyrabiamy. Możemy też wszystkie składniki wrzucić do blendera.
  2. Rozgrzewamy patelnię i delikatnie natłuszczamy. Wylewamy około 1/3 szklanki masy i obracając patelnią wypełniamy ją. Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony. Odkładamy naleśniki na bok.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Wykładamy naleśnika na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy plasterek wędliny i delikatnie wbijamy na wierzch jajko. Używając białka jako „kleju” składamy boki naleśnika, tak by utworzyć swoistą kopertę.dsc_0330
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż białka będą ścięte, około 9-12 minut.
  5. Posypujemy posiekaną pietruszką do dekoracji i podajemy gorące.

dsc_0334-3

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply