Zdrowa sałatka w stylu Tex-Mex (teksasko-meksykańska). Musisz jej spróbować!

Bez-nazwy-1


Wykonanie:

    1. Używając bardzo gęstego sita płuczemy komosę kilkukrotnie. Odcedzamy.
    2. Do garnka wsypujemy opłukaną komosę i wlewamy wodę w stosunku 2:1 (czyli 3 szklanki wody). Dodajemy pół łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia.
    3. Gdy woda się zagotuję, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy 15-20 minut, aż komosa wchłonie wodę.
    4. Gdy komosa będzie już gotowa, ściągamy z ognia i studzimy.
    5. W moździerzu lub młynku do kawy mielimy kmin rzymski z chili, odstawiamy.
    6. Do miseczki wsypujemy kmin z chili, dodajemy ocet z czerwonego wina, oliwę z oliwek, sok z limonek, miód i mieszamy, odstawiamy na bok.
    7. Do dużej miski wsypujemy ostudzoną komosę ryżową, dolewamy odrobinę dressingu i mieszamy.
    8. Dodajemy czarną fasolę, kukurydzę, cebulę dymkę, szpinak, kolendrę, cheddar i fetę oraz ostrą papryczkę. Mieszamy.
    9. W zależności od upodobań dodajemy po odrobinie dressingu aż do uzyskania idealnego smaku.
    10. Serwujemy.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply