Naturalne barwniki do wielkanocnych jajek. Zobacz, jak zafarbować je domowym sposobem!

Sposoby dekorowania i barwienia jajek zmieniają się co jakiś czas, jednak najprostsza metoda polegająca na zanurzeniu ich w naturalnym barwniku wciąż pozostaje bardzo popularna. Większość naturalnych składników  znajdziesz w swojej kuchni, wystarczy tylko dobrze poszukać!

Oprócz barwników nadających pożądany odcień potrzebny ci będzie jeszcze garnek z wodą, sitko, stojak do suszenia i ręczniki papierowe. Intensywność koloru zależy od długości przetrzymywania jajek w kąpieli z barwnikiem. Lepiej wybierać te z jasnymi skorupkami, wtedy barwa będzie bardziej wyrazista. Farbowana pisanka może mieć plamki i różnić się nieco kolorem, ale nie ma co się martwić. To całkowicie naturalne zjawisko.


Naturalne barwniki, nadające skorupkom piękny kolor:

  • żółty – kurkuma, rumianek, żółta cebula, curry
  • zielony – szpinak, pokrzywa, szczypior, trawa, kora brzozy
  • brązowy – herbata, kawa mielona (mocne wywary)
  • czerwony, bordowy – łupiny z czerwonej cebuli, kwiaty hibiskusa, kora dębu
  • pomarańczowy – dynia, marchew
  • fioletowy – jagody, owoce czarnego bzu, malwa, czerwona kapusta
  • czarny – szyszki olchy
  • niebieski – owoce tarniny, borówka amerykańska

Jajka nie będą pękać podczas gotowania, jeśli dodasz do wody szczyptę soli!

2

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : poradnikzdrowie.pl

Reply