Naturalne barwniki do wielkanocnych jajek. Zobacz, jak zafarbować je domowym sposobem!
Sposoby dekorowania i barwienia jajek zmieniają się co jakiś czas, jednak najprostsza metoda polegająca na zanurzeniu ich w naturalnym barwniku wciąż pozostaje bardzo popularna. Większość naturalnych składników znajdziesz w swojej kuchni, wystarczy tylko dobrze poszukać!
Oprócz barwników nadających pożądany odcień potrzebny ci będzie jeszcze garnek z wodą, sitko, stojak do suszenia i ręczniki papierowe. Intensywność koloru zależy od długości przetrzymywania jajek w kąpieli z barwnikiem. Lepiej wybierać te z jasnymi skorupkami, wtedy barwa będzie bardziej wyrazista. Farbowana pisanka może mieć plamki i różnić się nieco kolorem, ale nie ma co się martwić. To całkowicie naturalne zjawisko.
Naturalne barwniki, nadające skorupkom piękny kolor:
- żółty – kurkuma, rumianek, żółta cebula, curry
- zielony – szpinak, pokrzywa, szczypior, trawa, kora brzozy
- brązowy – herbata, kawa mielona (mocne wywary)
- czerwony, bordowy – łupiny z czerwonej cebuli, kwiaty hibiskusa, kora dębu
- pomarańczowy – dynia, marchew
- fioletowy – jagody, owoce czarnego bzu, malwa, czerwona kapusta
- czarny – szyszki olchy
- niebieski – owoce tarniny, borówka amerykańska
Jajka nie będą pękać podczas gotowania, jeśli dodasz do wody szczyptę soli!
źródło : poradnikzdrowie.pl