Sekret idealnie ugotowanych jajek. Od dziś zjesz takie, jakie lubisz!

Ugotowanie idealnego jajka wbrew pozorom nie jest wcale takie łatwe. Jedni lubią, gdy żółtko jest mocno ścięte, drugim odpowiada lejąca się konsystencja. Ważne, aby wiedzieć ile czasu potrzeba, by osiągnęły odpowiednią gęstość. Gdy już uzyskamy perfekcyjne jajko, czyli o takim zagęszczeniu jakie najbardziej lubimy, zdarza się, że z trudem się obiera. Skorupka przywiera i wraz z nią odrywamy spore części białka.

Kenji López-Alt spędził ponad 80 godzin, opracowując idealną metodę gotowania jaj. Zużył do tego celu ponad 200 sztuk! Dla białka ugotowanego na twardo właściwa temperatura to 82 °C, żółtku potrzeba zaledwie 77°C. Mężczyzna przeprowadził bardzo prosty eksperyment. Do wrzącej wody wkładał co 30 sekund jedno jajko, a następnie dodawał kostki lodu. Czekał kolejne 30 sekund, aż woda osiągnie wysoką temperaturę i wyciągał je pojedynczo. Oto wyniki doświadczenia!

2

3



Ponadto udowodnił, że jajka włożone do zimnej wody obierają się trudniej od tych zanurzonych w gorącej. Aby skorupka schodziła z nich bez problemu, warto dodać do wody trochę soli.

1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : stefannilsson.com

Reply