Jak odróżnić prawdziwy alkohol od podróbki? Zwróć uwagę na te 6 szczegółów i nie przepłacaj!
3. Wódka
Wódka jest najczęściej podrabianym alkoholem na świecie. Tutaj trzeba być bardzo ostrożnym, bo spożywając podrobioną, można stracić zdrowie, a nawet życie. Na co warto szczególnie zwrócić uwagę?
- Na etykiecie alkoholu powinna znaleźć się data butelkowania, numer licencji producenta, adres producenta, znak certyfikacji, jak również data spożycia alkoholu.
- Prawdziwa wódka jest absolutnie czysta i nie ma osadów na dnie butelki. Jeśli widzisz, że pływa w niej jakiś osad, to znak, że masz do czynienia z napojem złej jakości, w najlepszym wypadku rozcieńczonym wodą z kranu.
- Wódka nie powinna mieć żadnego koloru. Musi być krystalicznie czysta. Jeśli trunek ma żółtawy odcień, powinno to nas zaalarmować. Możesz zweryfikować autentyczność napoju, otwierając butelkę i pozostawiając ją na 2-3 tygodnie. Fałszywka po tym czasie „zmętnieje”.
- Zapach acetonu jest również oznaką podróbki. Występuje, jeśli wódka jest wytwarzana z alkoholu metylowego. Zastosowanie takiego z „zamiennika” może spowodować nieodwracalną szkodę dla zdrowia ludzkiego, w tym całkowitą utratę wzroku.
- Prawdziwa wódka powinna mieć od 38 do 56 proc. alkoholu. Aby sprawdzić ten warunek, wystarczy wlać napój do łyżki stołowej i podpalić. Rozcieńczona podróbka nie pali się. Jeśli przypalona ciecz pachnie nieprzyjemnie, prawdopodobnie są w niej zanieczyszczenia.
- Innym łatwym sposobem sprawdzenia jakości wódki jest odwrócenie butelki i dokładne wstrząśnięcie. Jeśli pojawią się duże bąbelki, w wódce jest dużo wody.