Kochasz pomarańcze i mandarynki? Zobacz, jak wybierać, by kupić najlepszy owoc!

DSC_0454

3. Cytryny

Ulubiony dodatek do herbaty w zimie i do wody w lecie. Sprzyja odchudzaniu i wspiera odporność.

Najlepiej wybierać owoce z cienką skórką, bez wielkiego ogonka. Owoce będzie pełen soku. Warto zwrócić uwagę na zapach ma być intensywny i świeży.

Są dwie opinie co do wyboru pochodzenia owoców. Jedni wolą europejskie, ze względu na to, że nie muszą być długo przewożone. Inni wolą afrykańskie, twierdząc, że tamtejsi rolnicy nie dodają do nich nawozów.

  1. Najlepsza cytryna – cienka skórka i brak uszkodzeń.
  2. Cytryna duża z grubą skórką, będzie sucha i niesmaczna.
  3. Widać, że skórka zaczyna się psuć, cytryna za długo leżała.

cytryna

pomarancza2

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply