Nadziewane bakłażany to idealna propozycja dla miłośników warzyw i nie tylko

Wielu osobom wydaje się, że dania wegetariańskie są nudne. Takie myślenie to duży błąd, bo warzywa to bardzo wdzięczne produkty, z których można wyczarować wiele dań oraz dodatków do innych potraw. 

Bakłażan to warzywo, które Polacy z roku na rok coraz bardziej doceniają. Jego zaletą jest duża zawartość potasu, magnezu i wapnia. Dodatkowo warzywo jest niskokaloryczne i zawiera sporą dawkę błonnika. Jedzenie bakłażanów to samo zdrowie, więc proponujemy ich zapiekaną wersję inspirowaną sałatką caprese. Koniecznie musicie sprawdzić to połączenie smaków :)


0027 nadziewany bakłażan składniki 900x600


Składniki:

  • 2 średnie bakłażany,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 125 g świeżej mozzarelli, pokrojonej w kostkę,
  • 8-10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
  • kilka listków bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować zapiekanego bakłażana? Więcej szczegółów na drugiej stronie. 

baklazan-1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply