Nadziewane bakłażany to idealna propozycja dla miłośników warzyw i nie tylko
Wielu osobom wydaje się, że dania wegetariańskie są nudne. Takie myślenie to duży błąd, bo warzywa to bardzo wdzięczne produkty, z których można wyczarować wiele dań oraz dodatków do innych potraw.
Bakłażan to warzywo, które Polacy z roku na rok coraz bardziej doceniają. Jego zaletą jest duża zawartość potasu, magnezu i wapnia. Dodatkowo warzywo jest niskokaloryczne i zawiera sporą dawkę błonnika. Jedzenie bakłażanów to samo zdrowie, więc proponujemy ich zapiekaną wersję inspirowaną sałatką caprese. Koniecznie musicie sprawdzić to połączenie smaków :)
Składniki:
- 2 średnie bakłażany,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 125 g świeżej mozzarelli, pokrojonej w kostkę,
- 8-10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
- kilka listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować zapiekanego bakłażana? Więcej szczegółów na drugiej stronie.