Słyszałeś o super zdrowych nasionach chia? Uważaj, nie są dobre dla każdego!
Nasiona chia słyną na świecie z tego, że posiadają szereg właściwości dobroczynnych dla ludzkiego organizmu. Są też istotnym elementem diety osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską, ponieważ zawierają białko, wapń, bor, potas, żelazo, magnez, mangan, miedź, niacynę, kwasy omega-3, cynk i wiele witamin, które pozwalają utrzymywać organizm na stabilnym poziomie, a przede wszystkim – w zdrowiu. Trzeba jednak wiedzieć, że nasiona te mogą również mieć dla organizmu niedobre skutki.
Nie należy korzystać z tych nasion jeśli są przeciwwskazania do ich stosowania, a także trzeba kontrolować ich spożycie.
Przez zjedzeniem należy wziąć pod uwagę następujące sytuacje:
Przede wszystkim, jeśli ktoś przyjmuje leki rozrzedzające krew, być może nie może spożywać nasion chia, gdyż przez wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 czasem nie mogą one być łączone z przepisanymi lekami, gdyż mogą powodować krwawienia.
Nasiona chia obniżają poziom glukozy we krwi, więc osoby mające cukrzycę i stosujące leki nie powinny ich spożywać.
Problemy z nadciśnieniem również są powodem do ostrożnego spożywania nasion chia, ponieważ zmniejszają one ciśnienie krwi. Jeśli chce się je jednak spożywać, należy codziennie kontrolować ciśnienie krwi oraz nie spożywać ich w zbyt dużej ilości.
Ludzie cierpiący na uchyłkowatość również nie powinni spożywać nasion chia, gdyż wysoka zawartość błonnika może wywołać u nich problemy pokarmowe.
Gdy cierpi się na problemy żołądkowe, należy zachować ostrożność w stosowaniu nasion chia, gdyż spożywanie ich bez płynów może powodować zaparcia, wzdęcia, obrzęk brzucha i biegunkę.
źródło : familiasalud.com