5 mocnych powodów, dla których musisz przestać jeść tilapię! Wpływ tego mięsa na ludzkie zdrowie jest znacznie gorsze, niż przypuszczano
Tilapia to słodkowodna ryba żyjąca w afrykańskich jeziorach. Ma bardzo chude i delikatne mięso oraz dość neutralny smak.
Z tego właśnie powodu jest chętnie wybierana przez osoby nieprzepadające za rybami. Gatunek ten został przeniesiony do innych części świata i obecnie jest hodowany na masową skalę. Najwięcej farm tilapii znajduje się w Azji i Ameryce Łacińskiej. Stamtąd są dostarczane do odbiorców w Europie i Ameryce Północnej.
Niektórzy żartobliwie nazywają tilapię „wodnym kurczakiem” ponieważ bardzo łatwo się ją hoduje i dość szybko rośnie. W krótkim czasie można wyhodować tysiące ryb i korzystnie sprzedać je za granicę. Konsumenci je kupują, bo są smaczne i tanie, jednak w porównaniu do innych ryb ubogie w białko, witaminy A, E i D oraz kwasy omega-3. Ponadto w ich mięsie odkładają się szkodliwe dla zdrowia substancje, które później trafiają do ludzkiego organizmu.
Przejdź na kolejne strony, by poznać 5 powodów, dla których powinieneś przestać jeść te ryby. Numer 4 najbardziej szokujący!
źródło : elitereaders.com