Po tym, co przeczytasz, sprawdzisz dokładnie, co masz w lodówce i szybko z niej wyciągniesz nawet jajka
Najczęściej po zakupach większość produktów ląduje w lodówce, na różnych jej półkach, ale okazuje się, że wcale nie potrzebnie.
Zakłada się, że produkty w lodówce długo utrzymują świeżość i warto je trzymać w chłodzie. Dlatego korzystamy i wkładamy wszystko albo większość produktów. A jak się okazuje, nie jest to dobre posunięcie, bo może doprowadzić do szybszego psucia się produktów, pozbawienia ich walorów smakowych i zdrowotnych. Zobacz sam, jakie produkty powinny lądować w szafkach i szufladach, nie zaś na półkach w chłodziarce.
Marmolady i dżemy
Te produkty są bardzo dobrze zabezpieczone i nie ma potrzeby, by wkładać je do chłodu. Spokojnie wytrzymają w szafkach. Poza tym nieschłodzony dżem z szafki, jest o wiele bardziej smaczny i aromatyczny.
Ogórki
Kto z nas nie wrzuca warzyw do szuflady lodówki? Wydaje się nam, że tam będą najlepiej chronione. A to duży błąd, ponieważ ogórki w chłodzie szybko tracą sprężystość i robią się miękkie i wodniste. Zatem, by nie marnować ogórków, lepiej trzymać je w szafce.
Pomidory
Najsmaczniejsze są te ciepłe, jeszcze ze słońca. Dlatego lepiej trzymać je na blacie w kuchni, nic im nie będzie. Kiedy włożysz je do lodówki, stracą swój pyszny smak i zrobią się „papierowe”.