Po tym, co przeczytasz, sprawdzisz dokładnie, co masz w lodówce i szybko z niej wyciągniesz nawet jajka

Marchewki

Przeważnie wkładamy je tuż obok ogórków. A marchewki reagują na chłód podobnie jak one. Stają się miękkie, wodniste i szybko się psują. Marchewki nie lubią też słońca i gorąca. Najlepsze dla nich miejsce to ciemna szafka. Można też zaopatrzyć się w zamykany kosz lub pudełku i tam wkładać marchewki, które dzięki temu będą smaczne i chrupiące.

 

Cytrusy

Jeśli nie chcesz, by twoje cytrusy pokryły się pleśnią i nie nadawały się do niczego, to nie trzymaj ich w lodówce. Chłód wpływa bardzo źle na delikatne skórki tych owoców i psuje je. Dlatego najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej, nie mrozić i nie schładzać.

Keczup

Z pewnością większość się zdziwi, bo uznaje za naturalne trzymać keczup w lodówce. A jak się okazuje, nie jest to konieczne. Keczup dłużej zachowuje wszystkie walory smakowe i świeżość, gdy nie jest chłodzony.

Melony

Kiedy włożysz je do chłodu, z czasem stracą swoje wartości odżywcze i bogactwo antyoksydantów. Dlatego lepiej melony, zwłaszcza całe trzymać w temperaturze pokojowej, a po rozkrojeniu nie ociągać się z ich zjedzeniem.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : newsner.com

Reply