Kupujesz tuńczyka w przekonaniu, że zjesz zdrową rybę? Jak ognia unikaj tego w puszcze, bo może Ci tylko zaszkodzić!
1. Toksyczna rtęć
Do puszek trafiają najtańsze tuńczyki, czyli te niskiej jakości. Co niska jakość oznacza w tym przypadku? Na przykład to, że ryba pochodzi z zanieczyszczonych akwenów, czyli ma dużo szkodliwych substancji w sobie, m.in. rtęć. Pierwiastek ten jest szkodliwy dla układu neurologicznego, odpornościowego, płuc, nerek i wątroby.
2. Nadmiar sodu
Tuńczyk w puszcze musi długo być zdatny do spożycia, więc konserwuje się go m.in. solą (do 600 mg w niewielkiej puszeczce). Takiego tuńczyka z pewnością nie powinny jeść osoby chore na serce i mające kłopoty z ciśnieniem krwi. Również w pełni zdrowe osoby powinny unikać nadmiaru soli.
3. Uwaga na zanieczyszczenia
Rtęć to nie jedyna szkodliwa substancja, w jaką może być bogate mięso najtańszego puszkowego tuńczyka. Dodatkowo pojawiają się dioksyny i policlorobifenil, które są rakotwórcze.