14 produktów spożywczych, których nie musisz trzymać w lodówce

10. Oliwa z oliwek

Zbyt niska temperatura szkodzi zarówno oliwie z oliwek, jak i olejom. Wszystkie płynne tłuszcze przechowuj w ciemnej szafce w temperaturze pokojowej, chyba że w zaleceniach producenta przeczytasz inną informację (np. w przypadku oleju lnianego czy krokoszowego).

lodowka9


11. Banany

W lodówce można je trzymać niezbyt długo – do 2 dób. Chłód i wilgoć sprawiają, że skórka czernieje, a następnie zaczyna gnić. A od skórki krótka droga do miąższu owocu.

lodowka11


12. Mleko sojowe (zamknięte!)

Zarówno mleko sojowe, jak i zwykłe, dopóki stoi w zamkniętym fabrycznie kartonie, może być przechowywane poza lodówką. Po otworzeniu kartonu trzeba je przechowywać już w odpowiednio niskiej temperaturze.

lodowka12


13. Masło (opcjonalnie)

O dziwo masło dobrze radzi sobie poza lodówką. Wyprodukowane z pasteryzowanego mleka, ma w składzie 82% tluszczu i 18% wody, ne stanowi więc dobrego środowiska dla rozwoju bakterii. Aby zapobiec jełczeniu, dobrze trzymać je w ciemnym miejscu w ciemnej maselniczce. Świetnie sprawdza się również trzymanie masła… w wodzie, oczywiście w specjalnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

lodowka14


14. Jabłka (opcjonalnie)

Sytuacja podobna jak w przypadku bananów – dla jabłek najlepszym miejscem jest albo piwnica, albo kosz z owocami na kuchennym stole. Przechowywane w lodówce dłużej zachowają świeżość, ale stracą walory smakowe.

lodowka13

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply