14 produktów spożywczych, których nie musisz trzymać w lodówce
10. Oliwa z oliwek
Zbyt niska temperatura szkodzi zarówno oliwie z oliwek, jak i olejom. Wszystkie płynne tłuszcze przechowuj w ciemnej szafce w temperaturze pokojowej, chyba że w zaleceniach producenta przeczytasz inną informację (np. w przypadku oleju lnianego czy krokoszowego).
11. Banany
W lodówce można je trzymać niezbyt długo – do 2 dób. Chłód i wilgoć sprawiają, że skórka czernieje, a następnie zaczyna gnić. A od skórki krótka droga do miąższu owocu.
12. Mleko sojowe (zamknięte!)
Zarówno mleko sojowe, jak i zwykłe, dopóki stoi w zamkniętym fabrycznie kartonie, może być przechowywane poza lodówką. Po otworzeniu kartonu trzeba je przechowywać już w odpowiednio niskiej temperaturze.
13. Masło (opcjonalnie)
O dziwo masło dobrze radzi sobie poza lodówką. Wyprodukowane z pasteryzowanego mleka, ma w składzie 82% tluszczu i 18% wody, ne stanowi więc dobrego środowiska dla rozwoju bakterii. Aby zapobiec jełczeniu, dobrze trzymać je w ciemnym miejscu w ciemnej maselniczce. Świetnie sprawdza się również trzymanie masła… w wodzie, oczywiście w specjalnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
14. Jabłka (opcjonalnie)
Sytuacja podobna jak w przypadku bananów – dla jabłek najlepszym miejscem jest albo piwnica, albo kosz z owocami na kuchennym stole. Przechowywane w lodówce dłużej zachowają świeżość, ale stracą walory smakowe.