14 produktów spożywczych, których nie musisz trzymać w lodówce
5. Świeża bazylia
Bazylia przechowywana w lodówce może stracić jędrność – jej liście pod wpływem wilgoci staną się wiotkie, miękkie.
6. Awokado
Awokado w lodówce nie dojrzeje – niedojrzałe może być w niej przechowywane nawet dwa tygodnie. Walorów smakowych nabierze natomiast w temperaturze pokojowej. Szybko dojrzewa zwłaszcza w towarzystwie jabłek i bananów.
7. Ziemniaki
Pod wpływem niskiej temperatury ziemniaki zmieniają swoje właściwości – stają się gumowate i lekko słodkie. Owszem, trzeba je przechowywać w chłodniejszej temperaturze, ale optymalnym miejscem jest tutaj nie lodówka, a piwnica.
8. Czosnek
Sytuacja podobna jak w przypadku cebuli – chcesz, aby czosnek długo zachował swoje właściwości, trzymaj go w piwnicy.
9. Miód
Miód łatwo chłonie inne zapachy, więc lodówka jest średnio dobrym miejscem do jego przechowywania. Dodatkowo jest higroskopijny, czyli absorbuje z otoczenia wilgoć, która może doprowadzić do rozwoju drożdży, fermentacji, zmiany smaku miodu, a nawet jego zepsucia.