14 produktów spożywczych, których nie musisz trzymać w lodówce

5. Świeża bazylia

Bazylia przechowywana w lodówce może stracić jędrność – jej liście pod wpływem wilgoci staną się wiotkie, miękkie.

lodowka5


6. Awokado

Awokado w lodówce nie dojrzeje – niedojrzałe może być w niej przechowywane nawet dwa tygodnie. Walorów smakowych nabierze natomiast w temperaturze pokojowej. Szybko dojrzewa zwłaszcza w towarzystwie jabłek i bananów.

lodowka6


7. Ziemniaki

Pod wpływem niskiej temperatury ziemniaki zmieniają swoje właściwości – stają się gumowate i lekko słodkie. Owszem, trzeba je przechowywać w chłodniejszej temperaturze, ale optymalnym miejscem jest tutaj nie lodówka, a piwnica.

lodowka7


8. Czosnek

Sytuacja podobna jak w przypadku cebuli – chcesz, aby czosnek długo zachował swoje właściwości, trzymaj go w piwnicy.

lodowka8


9. Miód

Miód łatwo chłonie inne zapachy, więc lodówka jest średnio dobrym miejscem do jego przechowywania. Dodatkowo jest higroskopijny, czyli absorbuje z otoczenia wilgoć, która może doprowadzić do rozwoju drożdży, fermentacji, zmiany smaku miodu, a nawet jego zepsucia.

lodowka10

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply