Shakshuka

A jakbyśmy „ugotowali” jajka… w pomidorach?

Potrawa kuchni tunezyjsko-marokańskiej (ciężko dokładnie określić jej pochodzenie), pełna pomidorów, papryki, cebuli i kminu rzymskiego. Wyjątkowo efektowna gdy odpowiednio się ją przygotuje. I co najważniejsze, wszystko można zrobić w jednej patelni :)

No i najważniejsze, nieziemsko smakuje.

_dsc6728


Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej),
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki,
  • 4 jajka,
  • oliwa z oliwek – do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.

Nie wiesz jak przygotować to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!

dsc_0126

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply