Shakshuka
A jakbyśmy „ugotowali” jajka… w pomidorach?
Potrawa kuchni tunezyjsko-marokańskiej (ciężko dokładnie określić jej pochodzenie), pełna pomidorów, papryki, cebuli i kminu rzymskiego. Wyjątkowo efektowna gdy odpowiednio się ją przygotuje. I co najważniejsze, wszystko można zrobić w jednej patelni :)
No i najważniejsze, nieziemsko smakuje.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka czosnku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżka pietruszki (suszonej lub świeżej),
- 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki,
- 4 jajka,
- oliwa z oliwek – do smażenia,
- sól, pieprz do smaku.
Nie wiesz jak przygotować to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!