10 powodów, dla których nie powinieneś wylewać wody z kiszonych ogórków. Numer 3 przyda się chyba najbardziej!
Ogórki kiszone to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy surówek. Nadają mdłym daniom smaku i sprawiają, że stają się bardziej wyraziste. Po otwarciu słoika przechowujemy je w zalewie, ponieważ dzięki temu nie obsychają i nie flaczeją. Gdy ostatni ogórek zniknie, pozbywamy się płynu, w którym się marynował, wylewając go do zlewu lub do toalety.
Okazuje się, że zalewę można wykorzystać do kilku fajnych celów. Byłam bardzo zdziwiona, gdy poznałam niektóre z nich!
1. Łagodzi oparzenia słoneczne
Aby dać ulgę podrażnionej skórze należy przecierać ją nasączonym w zalewie wacikiem.
2. Smaczny drink
Zmiksuj ze sobą 60 ml wódki, 90 ml wody z ogórków i trochę lodu. Przelej wszystko do kieliszków do martini i udekoruj małym ogóreczkiem.
3. Na kaca
Wypij rano trochę soku z ogórków, a zobaczysz, że poczujesz się o wiele lepiej. Płyn dostarczy organizmowi tych składników, które wypłukał bądź znaturalizował alkohol.
4. Skurcze mięśni
Po każdej wzmożonej aktywności fizycznej zaleca się wypicie 1/4 szklanki soku z ogórków rozcieńczonego z wodą.
źródło : heftig.co