Chcesz upiec ciasteczka, ale nie wiesz jaki przepis wybrać? Zobaczcie, czym różnią się wypieki w zależności od składu ciasta
Kruche ciasto i duże kawałki czekolady uszczęśliwią każdego łasucha, dlatego czekoladowe ciasteczka są bardzo popularne. Najlepsze ciastka to te robione w domu, z sercem, pasją i z wysokiej jakości składników. Niestety wypiekanie ciast i ciastek wymaga chirurgicznej precyzji, gdyż nawet niewielka zmiana w recepturze może znacznie wpłynąć na smak końcowego produktu.
Wiele rzeczy w kuchni można robić „na oko”, na bieżąco próbując powstających efektów smakowych. Z takiego systemu pracy należy wykluczyć pieczenie, ponieważ nie można w połowie wypiekania wyjąć ciasta i zmienić jego składu, tylko trzeba cierpliwie czekać na końcowy efekt. Brak możliwości ingerencji podczas obróbki termicznej sprawia, że kucharz czy cukiernik ma tylko jedną szansę na przygotowanie idealnego ciasta, które po upieczeniu odda zaplanowany przez niego smak i teksturę.
By wszystkim miłośnikom słodkości i kuchennych eksperymentów ułatwić wypiekanie czekoladowych ciasteczek, bloggerka nazywana „Cookie Queen” przygotowała rady, pokazujące co się stanie, gdy w określony sposób zmodyfikujemy oryginalny przepis.
1. Podwójna mąka
Większa niż standardowo ilość mąki sprawi, że ciasto będzie wyjątkowo geste, a ciasteczka dość kruche.
2. Tylko cukier puder
Użycie do ciasta wyłącznie mączki cukrowej sprawi, że wypiek będzie płaski, chrupiący na zewnętrznych krawędziach i lekko gumowaty w środku.
3. Tylko brązowy cukier
Efektem użycia brązowego cukru będą grube i miękkie ciasteczka, o lekkim posmaku toffi.
A co się stanie jeśli dodamy topionego masła? Odpowiadamy na kolejnej stronie.
źródło : omgfacts.com