Zdrowo zapiekane śniadanie

Jak wasze postanowienia noworoczne? Wciąż się ich trzymacie? 

Jeżeli Waszym postanowieniem było zadbanie o swoją sylwetkę, to idealnie trafiliście! Gdy nie macie już pomysłu na pyszne a jednocześnie zdrowe śniadanie, spróbujcie tej zdrowo zapiekanych warzyw z jajkiem i pieczarkami! Idealnie zaspokoją wasz głód :)


Składniki:

(na 2 porcje)

  • 4 pieczarki, oczyszczone, obrane i z odciętymi nóżkami,
  • 2 pomidory, przekrojone na pół,
  • 1-2 ząbki czosnku, cienko pokrojone,
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 100 gramów świeżego szpinaku,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Na następnej stronie dowiecie się jak przygotować to przepyszne śniadanie!

size-full wp-image-93209″ src=”http://www.jestpozytywnie.pl/wp-content/uploads/2017/01/17/DSC_0029.jpg” alt=”” width=”800″ height=”450″ />


Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. W naczyniu żaroodpornym ułóż przekrojone pomidory, pieczarki. Na wierzchu ułóż pokrojony czosnek i polej wszystko oliwą z oliwą. Dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  3. Umyty szpinak ułóż na dużym sicie i przelej wrzątkiem (około 1 litr wrzątku). Odcedź i odstaw na bok.
  4. Gdy pomidory oraz pieczarki będą wstępnie podpieczone, wyciągnij je z piekarnika, ustaw naczynie na desce. Dodaj połowę szpinaku do naczynia starając się wypełnić wolne przestrzenie. Następnie wbij jedno jajko i wstaw ponownie do piekarnika na 8-10 minut.
  5. Podawaj gorące :)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply