Delikatna frittata ze szpinakiem i serem feta

dsc_0363


Instrukcje:

  1. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię drobno posiekaną cebulę dymkę i delikatnie podsmażamy, aż będzie miękka.
  2. W międzyczasie mieszamy ze sobą jajka, białka, ser feta, parmezan oraz szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gdy cebula dymka będzie miękka dodajemy do niej masę jajeczną i na średnim ogniu smażymy około 5 minut. Tak by boki zaczęły delikatnie odchodzić.
  4. Teraz mamy do wyboru dwie opcje, możemy dokończyć fritattę w piekarniku lub na patelni. Jeżeli wybieramy piekarnik to wkładamy frittatę do nagrzanego na 175°C piekarnika na 10 minut. Jeżeli patelnię to nakrywamy wierzch patelni talerzem/deską, sprawnie odwracamy patelnię i odkładamy na palnik. Odwróconą frittatę ponownie wkładamy do patelni i smażymy kolejne 5-6 minut.
  5. Podajemy gorącą.

dsc_0373

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply