Delikatna frittata ze szpinakiem i serem feta
Instrukcje:
- Wrzucamy na rozgrzaną patelnię drobno posiekaną cebulę dymkę i delikatnie podsmażamy, aż będzie miękka.
- W międzyczasie mieszamy ze sobą jajka, białka, ser feta, parmezan oraz szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy cebula dymka będzie miękka dodajemy do niej masę jajeczną i na średnim ogniu smażymy około 5 minut. Tak by boki zaczęły delikatnie odchodzić.
- Teraz mamy do wyboru dwie opcje, możemy dokończyć fritattę w piekarniku lub na patelni. Jeżeli wybieramy piekarnik to wkładamy frittatę do nagrzanego na 175°C piekarnika na 10 minut. Jeżeli patelnię to nakrywamy wierzch patelni talerzem/deską, sprawnie odwracamy patelnię i odkładamy na palnik. Odwróconą frittatę ponownie wkładamy do patelni i smażymy kolejne 5-6 minut.
- Podajemy gorącą.
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.