4 produkty spożywcze, które przyspieszają powstawanie zmarszczek. Jeśli chcesz mieć gładką skórę, ogranicz je do minimum
Zachowanie młodzieńczego wyglądu jest marzeniem milionów ludzi na całym świecie.
Każdy człowiek się starzeje i nie ma najmniejszych wątpliwości, że upływający czas nikogo nie oszczędzi. Jednak dlaczego ludzie w tym samym wieku wyglądają różnie, jedni starzej, a drudzy znacznie młodziej? Dzieje się tak, ponieważ proces starzenia uzależniony jest od czynników indywidualnych, czyli genów i trybu życia, jaki prowadzi dany człowiek.
Na uwarunkowania genetyczne dotyczące tempa starzenia się organizmu nie mamy wpływu, ale już swoim codziennym zachowaniem i różnymi nawykami, znacznie możemy przyspieszyć lub opóźnić proces starzenia się skóry. Na dobry początek warto zadbać o zbilansowaną i zdrową dietę.
Unikając pewnych składników spożywczych, można dłużej utrzymać skórę w dobrej kondycji i opóźnić pojawienie się na niej zmarszczek. Dermatolodzy wskazują na cztery pokarmy, które najbardziej osłabiają skórę i przyczyniają się do jej wiotczenia.
1. Sól
Chlorek sodu, zwany popularnie solą, to najczęściej stosowana w kuchni przyprawa. Niestety jej nadmiar bardzo niekorzystanie wpływa na skórę, ponieważ sól wchłania wodę obecną w komórkach skóry i prowadzi do ich wysuszenia, a jak wiadomo, skóra człowieka aż w 72% składa się z H₂O .
Osoby z dietą bogatą w sól, narażają swoją skórę na zbytnie wysuszenie, które w konsekwencji prowadzi do wiotkości tkanki i uwypuklenia marszczek. Nadmiar soli prowadzi też do zmniejszenia syntezy kolagenu, białka odpowiedzialnego za elastyczność skóry.
O kolejnych produktach spożywczych, przyspieszających powstawanie zmarszczek, przeczytacie już na kolejnej stronie.